Egzoz Muayene Ücreti 2021! Muayene Gecikme Cezası

Egzoz Muayene Ücreti 2021 Yılında Ne Kadar?

    Egzoz muayene ücreti, ocak 2021 yılı itibariyle yapılan zam sonrasında katma değer vergisi (KDV) dahil olarak 90 TL'dir. 2020 yılına göre %12,5 oranında zamlanmış olan egzoz muayene ücreti, 2021 aralık ayına kadar sabit fiyattan geçerliliğini sürdürmektedir. Egzoz gazı emisyon ölçümü geciktirildiği zaman cezai yaptırım uygulanmaktadır. Egzoz muayenesi gecikme cezası da yine ocak 2021 itibari ile zamlanarak KDV dahil 2067 TL olarak belirlenmiştir. Cezai işlem uygulandıktan sonraki ödeme süresi, bazı indirim avantajlarını birlikte getirmektedir. Yazının ilerleyen aşamalarında detaylara yer verilmektedir.


Egzoz Muayene Ücreti
Egzoz Muayene Ücreti 2021


Egzoz Muayenesi Nedir?

    Egzoz muayenesi, yönetmelik gereği trafikte yer alan araçların atmosfere saldığı egzoz gazı emisyonunun ölçülmesi ve uygunluğunun denetlenmesi için zorunlu tutulan periyodik bir ölçümdür. Uluslararası geçerliliği olan TÜV standartları ile sertifikalandırılır. Her sene başında belirlenen sabit bir fiyat üzerinden yapılır ve gecikme durumları için cezai işlem uygulanır.

    Uluslararası çevreyi ve doğayı koruma normlarının belirlediği egzoz gazı emisyon değerleri, Türkiye'de de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla ele alınmakta ve yasalaştırılarak uygulamaya konulmaktadır. Yıllar içerisinde ölçüm şartları, kabul değerleri ve egzoz gazı emisyon ölçüm yöntemleri değişiklik göstermekte ve gün geçtikçe güncellenmektedir. Bu güncellemeler TÜV standartları ile sertifikasyon uygulamalarına dönüştürülerek piyasada bulunana araçların egzoz gazı emisyon değerleri belirli standartlarda değerlendirilir.

    Özellikle Avrupa konseyi kararı olarak Euro 4 olarak adlandırılan son emisyon kararları gereği egzoz gazı emisyon değerleri, henüz araçlar üretilirken kontrol altına alınmaktadır. Ardından bu değerler piyasada bulunan mevcut araçlar için ölçeklendirilmekte ve 2 senede bir yapılan ölçümlerle egzoz gazı emisyon değerleri garanti altına alınmaktadır.

    Egzoz muayenesine gidecek kişilerin yanında bulundurması gereken belgeler; sahip oldukları aracın tescil belgesi ve nüfus cüzdanlarıdır. Nüfus cüzdanı yerine pasaport da kabul edilmektedir.


Egzoz Muayenesi Nedir?
Egzoz Muayenesi Nedir?


    Egzoz muayenesine gitmeden önce aracınızda bazı kontrolleri yapmanız, size zamandan ve maliyetten kazanç sağlayacaktır. Özellikle egzoz yapısında bir deformasyon olmaması, katalitik konvertör veya katalitik dönüştürücü olarak isimlendirilen yapının sağlıklı çalıştığından emin olunuz. Herhangi bir darbe veya deformasyon gibi durumlar olan egzozların muayenesi yapılmamaktadır.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?

    Egzoz gazı emisyon ölçümü, içten yanmalı motorların atığı olarak isimlendirebileceğimiz egzoz gazının içerisinde bulunan bir takım kimyasal ve ağır metallerin ölçülmesidir. Egzoz gazı içerisinde bulunan karbondioksit ve hidrokarbon gazları, ayrıca ağır metal olarak sınıflandırılan kurşun ve türevi atık maddeler, doğaya salındığında pek çok soruna yol açmaktadırlar. Başta ozon tabakası delinmesi gibi yıllar içerisinde hızla etkilerini gördüğümüz küresel sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca egzoz dumanına maruz kalan yol kenarı bitkiler de bu ağır metalleri ve diğer atıkları bünyesinde depolayabilmekte, insan sağlığına ve doğaya olumsuz etkiler yansıtmaktadır.

    Bütün bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak veya minimuma indirmek için egzoz gazı emisyon değeri ölçülür ve kabul limit içerisinde ise aracın trafikte kullanımına devam edilmesine dair karar verilir. Bu emisyon değerleri dizel araçlar, benzinli ve LPG'li araçlar için farklı kabul limitleri içerisindedir. 


Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?
Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?


Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?

    Egzoz gazı emisyon ölçümü, hemen hemen her ilde bulunan TÜVTÜRK servislerinde yapılır. Randevu almak için TÜVTÜRK linki ile sitesine gidebilir ve aracınızla ilgili bilgileri girdikten sonra randevunuzu oluşturabilirsiniz.

    Ayrıca TÜVTÜRK servisi olmayan yerlerde de genellikle şehrin en büyük oto sanayisi içerisinde yetkili bir ölçüm merkezi bulunmakta ve egzoz gazı emisyon ölçümünü yapmaktadır. Yine de TÜVTÜRK dışındaki firmalar için yetki belgelerini incelemenizi şiddetle tavsiye etmekteyiz.

    TÜVTÜRK'ün gezici araç muayene istasyonlarını kullanacaksanız dikkat etmeniz gereken bir nokta var; eğer bulunduğunuz ilde egzoz muayenesi yapan yetkili bir kurum mevcut ise, egzoz gazı emisyon ölçümü için TÜVTÜRK gezici araç muayene istasyonu kullanılamamaktadır. Bu nedenle TÜVTÜRK'ün internet sitesinde randevu oluşturduğunuzda egzoz muayenesi konusunu özellikle incelemenizi tavsiye ederiz.

Egzoz Muayenesi Kaç Gün Gecikebilir?

    Egzoz muayenesi gününü geçirdiğiniz takdirde muayene gecikme cezası ödemek durumunda kalırsınız. Bu nedenle e-Devlet üzerinden sorgulama yapmanızı ve egzoz muayenesi tarihinizi kontrol etmenizi öneririz. Muayene gününden önce de randevu alarak egzoz muayenenizi tamamlamanız, ceza ödememeniz açısından kritiktir.

    Egzoz muayenesi eskiden trafik kontrollerinde tespit edilebilmekteydi. Trafik polislerinin yaptığı rutin kontrollerde egzoz muayenesi pulu da soruluyordu ve kayıtlardan da teyit ediliyordu. Ancak günümüz itibariyle resmi gazetede yayınlanmış olan yeni bir kontrol sistemi devreye alınmıştır. Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi olarak isimlendirilen ve EGEDES şeklinde kısaltması kullanılan yeni kontrol yöntemi hızla yaygınlaştırılmaktadır. Trafikte belirli noktalardan alınan görüntü verileri ile plaka bilgisi alınmakta, bu plaka üzerinden de emniyet genel müdürlüğü veritabanı içerisinde o aracın egzoz muayenesi durumu sorgulanmaktadır.

    EGEDES'in devreye alınması ile trafik kontrollerinde yaşanan zaman kaybı ve trafik yoğunlaşması azaltılacaktır. Ancak egzoz muayenesini geciktirmiş araçlar için de çok hızlı şekilde cezai işlemlerin uygulanması ve hatta trafikten çekilmeleri de sistematik bir şekilde işleyecektir. Oldukça caydırıcı bir sistem olan EGEDES, önümüzdeki süreçlerde ülkenin her köşesinde kurulmuş ve işleyen bir sistem olacaktır.

Egzoz Muayenesi Gecikme Cezası

    Ocak 2021 itibariyle egzoz muayenesi gecikme cezası 2067 TL'dir. Eğer bir araç hem egzoz muayenesine girmemişse hem de tespit edildiğinde egzoz gazı emisyon ölçümü değerleri olması gereken sınırdan yüksekse, araç sahibi 4136 TL cezaya maruz kalmaktadır. 

    Ayrıca egzoz muayenesi sırasında araçta egzoz gazı emisyon kontrolü sistemi olarak tarif edilen katalitik konvertör veya katalizör filtresi yapıları bulunmuyorsa ve bu uygunsuzluk durumu 30 gün içerisinde giderilmediyse 2607 TL'lik bir ceza işlemi uygulanır ve araç trafikten çekilir. Bu nedenle yazımızın ilk kısımlarında da değinildiği gibi muayeneye gitmeden önce aracınızın egzoz sisteminin sağlıklı çalıştığından emin olunuz.


Egzoz Muayenesi Gecikme Cezası
Egzoz Muayenesi Gecikme Cezası

    İkinci el araba alacak olan kişilerin de dikkat etmesi gereken noktalardan birisi egzoz muayenesidir. Egzoz muayenesi geçmiş bir araç almamanızı tavsiye ederiz. Eğer muayeneden geçemeyecek şekilde masrafları mevcutsa, kötü niyetli satıcılar size "zaman bulamadığım için yaptıramadım" gibi bir bahane ile gelebilir. Aracı aldıktan sonra yüksek maliyetli bir katalitik konvertör değişimine veya benzeri bir tamir işlemine maruz kalmamanız açısından bu konu kritiktir. Aslında araç alma niyetindeyseniz, ikinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenler yazımızı okumanızı kesinlikle tavsiye ederiz.

Egzoz Ölçümü Muayeneden Önce Mi Yapılır?

    Araç muayenesi, aracın egzoz sistemi de dahil olmak üzere pek çok kritik noktasının kontrol edilmesi adımlarından oluştuğu için egzoz ölçümünü araç muayenesinden önce yaptırmanız önemlidir. 2019 yılı itibariyle egzoz muayenesinin olmaması, araç muayenesinde ağır kusur olarak değil, hafif kusur olarak değerlendirilmektedir. Yine de egzoz muayenesini yaptırmak mecburiyetinde olduğunuz için araç muayenesi öncesinde planlamanızı tavsiye ederiz.

Egzoz Muayenesinden Kalmak

    Egzoz muayenesine girdiğinizde ve ölçüm değerleriniz, istenen toleransların dışında geldiğinde bu durumu telafi edebilmeniz adına 30 günlük bir zaman tanınır. 30 gün içerisinde bir defa daha ölçüm yaptırabilirsiniz. Ancak bu 30 günlük sürenin 7.gününden itibaren aracınızın trafiğe çıkmasına izin verilmemektedir. Bu nedenle uygunsuz bir durum oluşmaması adına aracınızı egzoz emisyon ölçümünden önce kendi kontrollerinizden geçiriniz. Eğer egzoz muayeneniz olumsuz sonuçlandıysa da ilk 7 gün içerisinde hızlı bir şekilde tamir işlemini tamamlayınız.

    Dikkat edilmesi gereken bir diğer kritik konu da trafik sigortasıdır. Trafik sigortası, zorunlu tutulan bir risk güvencesi olduğu için trafik sigortanızı yenilemediyseniz, egzoz muayenesine gitmeden önce yaptırmayı unutmayınız. Trafik sigortası olmadan egzoz muayenesi de araç muayenesi de yapılmamaktadır.

Egzoz Muayenesinden Muaf Araçlar

    Egzoz muayenesi hususi arabalar veya diğer bir isimle binek otomobiller, ticari araçlar, yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan pek çok araçlar için zorunlu bir denetim olmakla birlikte trafikte yoğun bir şekilde yer almayan bazı araçlar egzoz muayenesinden muaftır. 

Bu araçları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

#1 Scooter, motosiklet ve mopedler

#2 Hibrit motor yapısına sahip araçlar

#3 Elektrikli otomobiller

#4 Traktörler ve benzer yapıda tarım araçları

#5 1979 senesinde önce üretilmiş dizel yakıtlı taşıtlar


Egzoz Muayenesinden Muaf Araçlar
Egzoz Muayenesinden Muaf Araçlar

Egzoz Muayenesi Kaç Yıl Geçerli?

    Hususi arabalar yani diğer bir deyişle binek otomobiller için sıfır alınmış araçlarda ilk 3 sene egzoz muayenesi gerekmemektedir. Üçüncü sene sonunda yapılan ilk muayene sonrasında da tıpkı araç muayenesi gibi her iki senede bir egzoz muayenesi yapılması gerekmektedir.

    Ticari araçlarda ise yine araç muayenesinde olduğu gibi her sene egzoz muayenesi yapılmalıdır. Araç muayenesinden önce yapılması önerilmektedir. Ancak egzoz muayenesi yapılmadan araç muayenesine girildiği takdirde de hafif kusur olarak sayılmaktadır.

Yorumlar