Araba Nasıl Vurdurulur?

Araba Nasıl Vurdurulur?

    Araba nasıl vurdurulur? sorusu pek çok kullanıcının aracı çalıştıramadığı anda sorguladığı bir sorudur. Bu nedenle bu durumda olan sürücülerin yazıyı okuduğunu varsayarak araba nasıl vurdurulur sorusuna hızlı bir cevap verelim:

    Arabanın kontağı yarım çevrilir. Yani ilk kademeye getirilir. Ardından vitesi ikinci kademeye getirmeniz gerekmektedir. Bu adımların ardından ayağınızla debriyajı sonuna kadar basarak beklemeniz gerekir. Bu aşamadan sonra ise vurdurmak istediğimiz araba, dış bir kuvvet ile manuel olarak hızlandırılır. Arabanın hızı 15-20km/s gibi bir hıza ulaştığında da tek seferde seri bir şekilde debriyaj pedalından ayak çekilir. Eğer tekleme sesi geliyor ama çalışmıyorsa çok hafif ara gaz verebilirsiniz. Bu sayede araç vurdurulmuş olur.

    Şimdi bu hızlı cevaptan sonra konuyu detaylandırmak gerekmektedir. Çünkü araba vurdurmak, her arabada yapılabilen bir işlem değildir. Ayrıca aşağıda anlatacağımız farklı çözümleri uygulama şansınız varsa kesinlikle o çözümleri önceliklendiriniz.


Araba Nasıl Vurdurulur?
Araba Nasıl Vurdurulur?


Araba Vurdurmak Ne Demek?

    Araba vurdurmak, içten yanmalı motorlarda motorun çalışmasını sağlayacak ilk hareketin manuel olarak verilmesidir. Bu genellikle düz bir yolda birkaç kişinin aracı arkadan itmesi sayesinde veya yokuş aşağı bir yerde aracın kendi ağırlığı ile hızlanması sayesinde gerçekleştirilir.


Araba Vurdurmak Ne Demek?
Araba Vurdurmak Ne Demek?


    Normalde arabalar "akümülatör" veya halk arasında bilinen kısa ismiyle "akü" beslemesi sayesinde çalışan bir elektrikli motora sahiptir. Bu motor marş dinamosu veya marş motoru olarak isimlendirilir. Marş motoru anahtar hareketi ile elektriksel olarak dönüş sağlar ve motorun çalışması için ilk hareketi verir. Motor çalıştığında da marj motoru kapatılır.

    İlk çalıştırma sırasında aracın aküsü bittiyse veya marş motoru çalışmadıysa araba vurdurulur. Ama arabayı vurdurmak son çözüm olarak düşünülmelidir. Eğer mümkünse öncelikle akü takviyesi ile akü doldurulmalıdır. 

Araba Vurdururken Marşa Basılır Mı?

    Araba vurdururken marşa basılır mı sorusu insanların en çok kafa karışıklığı yaşadığı noktalardan birisidir. Araba vurdururken kontak çevrilir ve göstergelerin, frenlerin vb sistemlerin açılması sağlanır. Ancak marş dinamosunu çalıştırmak için kullanılan son kademe yani marş basma dediğimiz işlem yapılmaz. Zaten akü bitmesi veya marş dinamosunun çalışmadığı bir senaryoda araba vurdurma işlemi yapıldığı için bu hareket tamamen gereksizdir.

Aküsü Bitmiş Araba Nasıl Çalıştırılır?

    Akü, arabaların en önemli bileşenlerinden birisidir. Bütün elektrikli sistemler akü ile beslenmektedir. Sıradan bir akü normalde çok yüksek elektrik tutma kapasitesine sahip değildir. Bunun temel nedeni ise araç çalışır vaziyetteyken akünün sürekli şarj oluyor olmasıdır. Ancak motor çalışmadığında eğer elektrik enerjisi gerektiren far, radyo, teyp, hoparlör, korna vb sistemleri yoğun şekilde kullanırsak akü tükenebilir. Ayrıca aküler de bütün bataryalar gibi zaman içerisinde kimyasal özelliklerini yitirerek şarj olmamaya başlarlar ve en ihtiyacımız olduğu anda yani arabayı çalıştırmak istediğimizde marş motorunu besleyemezler.


Aküsü Bitmiş Araba Nasıl Çalıştırılır?
Aküsü Bitmiş Araba Nasıl Çalıştırılır?

    Bu durumda tavsiye edilen ilk yöntem akü aktarması yapmaktır. Akü takviye kabloları kullanarak başka bir aracın aküsünden kendi akünüzü şarj etmeli ve arabayı o şekilde çalıştırmalısınız. Ancak bu imkana sahip değilseniz araba vurdurmak da bir çalıştırma yöntemidir.

Araba Vurdurmak Zararlı Mı?

    Araba vurdurmanın zararları özellikle günümüz teknolojisindeki araçlar üzerinde yıkıcı etkide olabilir. Özellikle turbo motor sistemine sahip dizel yakıt kullanılan arabaların vurdurulması, enjeksiyon sistemlerinde maliyetli zararlara sebep olabilir. Ayrıca krank mili ile eksantrik milinin zamanlamasını bozacak veya deforme edecek bir işlem yapabilirsiniz. Triger zincirinin veya alt sistemlerinin zarar görmesi size ciddi bir tamir maliyeti getirebilir. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız triger zinciri yazımızda detayları öğrenebilirsiniz. Araba vurdurma işlemi, yalnızca son çare olarak kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

    Dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de, otomatik vitesli arabalar için araç vurdurma işlemi yapılamamaktadır. Eğer ful otomatik veya tip-tronik vites tipine sahip bir aracınız varsa kesinlikle akü takviyesi ile aracınızı çalıştırmalı veya yol yardımlarına başvurmalısınız.

    Manuel vitese sahip ve yakıt olarak da dizel, benzinli ve LPG'li araçlarda ise vurdurma işlemi, aynı yöntem kullanılarak yapılabilmektedir. Eğer aracınız 10 yaş üzerinde ise araba vurdurmanın pek bir zararı olmayacaktır. Ancak son teknoloji bir motor yapısında bu yöntemi kullanmamanız, kullanacaksanız da oldukça dikkatli olmanız kritiktir. Dikkat edeceğiniz en önemli nokta ise hız ve debriyajın serbeste çıkarılması işlemidir.

    Aracınıza vurdurma işlemi yaparken arabanın 15 km/s hızdan daha aşağıda bir hızda olmadığından emin olmalısınız. Çok ince hesaplarla ayarlanmış yakıt oranlarına sahip son teknoloji otomobillerde istenilen hıza ulaşmadan debriyajı çekmeniz ve gaz vermeniz durumunda motor bloğu boğulacaktır. 

    Araba vurdurma işlemi sırasında aracın tekleme veya öksürme diye tabir edilen durumlarına sebebiyet vermemek, günümüz otomobilleri için bir diğer kritik noktadır. Bunu kontrol edebileceğiniz en önemli enstrüman ise debriyaj pedalıdır. Yaklaşık olarak 15-20 km/s hızlara ulaştığınız anda debriyajı tek seferde seri bir şekilde çekmeniz değerlidir. Tekleme olmaması için de ara gaz verebilirsiniz. Ancak az önce belirtildiği üzere motorun boğulmaması da ayrı bir kontrol noktasıdır. Bu nedenle çalışmadığını hissettiğinizde kesinlikle gaz vermeyi hemen kesiniz.

    Araba nasıl vurdurulur konusunu detayları ile öğrendiğinize göre yorumlarınızı veya daha önceden tecrübe ettiğiniz durumları lütfen yorumlardan bizlerle paylaşınız.

Yorumlar