İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler !

    İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğu, son dönemde otomobil meraklılarının en çok aradığı konuların başında gelmektedir. Biz de bu yazımızda otomobil meraklıları için "2. el araba alırken dikkat edilmesi gereken hususlar" konusunu madde madde bütün detayıyla ele aldık.

    Otomobil fiyatlarının giderek arttığı şu günlerde ikinci el otomobil piyasası da bu artıştan payını almış durumda. Sıfır otomobil fiyatlarının artışı, ikinci el araba fiyatlarının da aynı şekilde artışına neden olmakta ve bu durum da hasarlı araçları veya hurda arabaları toparlayarak "temiz araba" gibi satan kişilere olanak sağlamaktadır. Bu nedenle ikinci el otomobil almak isteyen otomobil meraklıları için konuyu oldukça detaylı inceleyecek bir rehber hazırlamaya karar verdik.

1) İkinci El Araç Piyasası Araştırma

    Alacağınız arabayı henüz belirlemediyseniz öncelikle almak istediğiniz arabada olmazsa olmaz özellikleri belirleyerek bütçenize göre piyasa araştırması yapın. Hoşunuza giden otomobilleri belirledikten sonra sadece o aracın özellikleri ile tekrar filtrelemeler yaparak, almayı düşündüğünüz o aracın piyasa değerini iyice gözlemleyin. Eğer piyasada bulunan aynı model diğer ikinci el arabalardan çok fazla ucuz veya pahalı ise mümkün olduğu kadar tedirgin yaklaşmanız faydalı olacaktır. Tam da bu noktada Türkiye Sigorta Birliği'nin linkten ulaşabileceğiniz kasko sorgulama sayfasından, tercih ettiğiniz modelin kasko değerini görebilirsiniz. Araç fiyatı kesinlikle kasko bedelinden yüksek olmamalıdır.


İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


    İkinci el araç piyasası araştırması yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de genellikle bir araç sahibinin kendi koyduğu ilanın fiyatı, galericilerin fiyatına göre bir miktar daha uygun olabilir. Bunun nedeni genellikle galerilerin tamamının araç satış fiyatı üzerine pazarlık payı eklemesidir. Ayrıca galeriler piyasa artışını sürekli olarak takip ettikleri için ellerindeki satılık arabaların fiyatlarını çok hızlı güncellerler. Bu nedenle tercihinizi sahibinden araba ilanları yönünde kullanabilirsiniz.

    Eğer oto galerilerden araç almak istiyorsanız da sektörde bilinen, kurumsallığı ve güveni yıllar içerisinde ispatlanmış 2. el otomobil galerilerine yönelmeniz faydalı olacaktır. Yine de bu noktada tercihinizi en çok etkileyecek konu elbette bütçeniz olacaktır.

    Araç bütçesi konusuna bir miktar değinmekte fayda var. İkinci el otomobil almak isteyen kişiler genellikle bütçelerinin tamamını araç fiyatına gidecekmiş gibi düşünebilirler. Halbuki ikinci el araba alırken bazı ek masraflar yapmanız gerekecektir. Bu masrafları yazının ilerleyen aşamalarında bir başlık altında detaylı olarak değineceğiz.,

2) Araç Bilgisi Sorgulama

    Alacağınız arabayı belirlediyseniz, aracın bazı bilgilerini sorgulamanız gerekmektedir. Bu bilgiler; aracın sahibi, arabanın kaza durumu, araç km bilgisi, araç çalıntı bilgisi sorgulama ve evrak kontrolleridir.

    Öncelikle almayı planladığınız ikinci el arabanın sahibi ile iletişime geçin. Otomobili ne kadar süredir kullandığını, aracın kaçıncı sahibi olduğunu, ne için satmak istediğini, araba ile ilgili yaşadığı bir sorun olup olmadığını, arabanın kaza geçmişini, servis veya bakım hizmetlerini nerede yaptırdığını ve bu hizmetlerin kayıtlarını size gönderip gönderemeyeceğini sorun. Tramer kaydını sizin de incelemeniz faydalı olacaktır. Ekran görüntüsü olarak eklenen tramer kayıtlarında da bazı kötü niyetli otomobil satıcıları, yanıltıcı bilgiler veya üzerinde oynanmış görseller kullanabiliyorlar.

    Tramer sorgulaması için 5664'e mesaj atmanız yeterlidir. "DETAY" boşluk "araç plakası" yazarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu adreste yer alan PTT'nin kendi sitesi üzerinden de bu hizmeti alabilirsiniz.


Kilometre ve Muayene Sorgulama

    Araç bilgisi sorgulama adımlarında şu ana kadar kafanıza takılan bir nokta olmadıysa, arabayı incelemek için araç başında görüşme talep edin. Alacağınız ikinci el otomobili incelemek için randevu saatinin gündüz vakti olması çok önemlidir. Ayrıca mümkünse güneşli ve açık bir havada görüşmeye çalışın. Kaporta hatalarının pek çoğu ancak bu şartlarda daha görünür halde olacaktır.

    Satın alacağınız aracın sahibi ile buluştuğunuzda araç plakasını, ruhsatta yer alan motor ve şasi bilgileri ile arabanın üzerindeki bilgileri kontrol edin.

3) Araç Kaporta Kontrolü

    İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi kaporta kontrolüdür. Bunu sadece dış aksamlar olarak değerlendirmemek gerekiyor. Şasi, direkler, punta kaynak noktaları, amortisör kuleleri, bagaj çukuru gibi noktalarda yapacağınız bir takım kontroller size alacağınız araba ile ilgili pek çok fikir verecektir.

    Normalde aracın fiziksel durumunu en iyi şekilde görebilmek için kaliteli bir araç ekspertiz firmasına götürmek gerekir. Ancak incelemeye gittiğiniz her araca ekspertiz yaptırmak, size ön göremediğiniz bir maliyet yaratabilir. Bu nedenle öncelikle kendi gözlemlerinizi yapmalı ve belirgin sorunları olan bir araca denk geldiğinizde, boş yere ekspertiz yaptırmadan olay yerinden hızlıca uzaklaşmalısınız.

    Peki ikinci el araba alırken kaporta ve dış aksam konusunda nelere dikkat etmeliyiz?

    #1 Araç Boya Durumu Kontrolü

    Araç ekspertiz firmalarında kaportanın boya durumunu ölçümü için özel kalınlık ölçme cihazları kullanılmaktadır. Sıradan bir otomobil alacak kişinin böyle bir cihaza sahip olması çok zor olacağı için bazı basit yöntemler tarif etmek gerekmektedir.

    Boya ile ilgili öncelikle görsel olarak ton farklılıklarına bakabilirsiniz. Herhangi bir parçanın, arabanın kalan kaporta aksamından daha farklı bir renk tonunda olması, büyük ihtimalle o parçanın boyama veya değişim olduğunu gösterebilir. Ancak günümüzde pek çok kaporta boyama işlemi oldukça profesyonel yöntemlerle yapıldığı için gözle ayırt etmek çoğu zaman mümkün olmayacaktır.


Kaportada Renk Tonu Farklılıkları Kontrol Edilmelidir


    Boyama işleminde en önemli konulardan birisi kaza sonrası düzeltme yapılamayan kaporta aksamlarında macun uygulaması yapılmasıdır. Macun uygulanarak göçük olan yerler doldurulur ve macun donduktan sonra da boyama işlemi gerçekleştirilir. Boya kalınlığı ölçüm cihazlarında macunlu bölgeler ölçülemeyecek kadar kalın geleceği için tespiti çok kolaydır. Bu durumu kalınlık ölçüm cihazı olmadan tespit etmek için de mıknatıs kullanabilirsiniz. Küçük boyutta ve mümkünse yassı şekilde bir mıknatıs kullanarak kaportanın belirli bölgeleri üzerinde dikkatlice gezdirin. Eğer macun uygulaması varsa mıknatısın çekim gücü çok zayıflayacak veya hiç çekim gücü kalmayacaktır.

    #2 Kaporta Montaj Yeri Kontrolleri

    Boya kontrollerini yaparken kaporta parçalarının birbirleri ile örtüştüğü kaporta çizgilerini de incelemelisiniz. Bu çizgiler size pek çok fikir verecektir. Eğer yanınızda eski bir kredi kartı da götürürseniz bu kart ile de kontrol yapabilirsiniz. Kartı kaporta birleşim çizgisi boyunca ilerlettiğinizde sıkıştığı yerler varsa bu durum muhtemel bir kaza göstergesidir. Bazı kazalarda arabanın gönyesi bozulabildiği ve kolay kolay eski haline getirilemediği için bu tarz görsel farklılıklar size önemli bilgiler verir.


Kaporta Birleşim Yerlerinde Mesafe Kontrolü

    Önden veya arkadan yaşanmış araç kazalarını anlamak için kontrol edilebilecek en önemli noktalardan birisi de lastik ile çamurluk arası mesafenin kontrolüdür. Elinizle veya bir cetvel yardımıyla lastik ile çamurluk arası mesafeyi ölçün, ardından tam karşı taraftaki lastikte de bu kontrolü yapın. Eğer 2 cm veya daha fazla bir fark görüyorsanız bu durum da muhtemel bir kaza belirtisidir.


Lastik Bitimi İle Çamurluk Arası Mesafeler Karşılaştırılmalı



    #3 Punta Kaynak Kontrolleri

    İkinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken en önemli kaporta kontrollerinden birisi de punta kaynak noktaları kontrolüdür. Son dönemde sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki artış, kazalı veya hurda araçları kesip birleştirerek insanlara satmaya çalışan şahısların da sayısını arttırmıştır. Alacağınız arabanın böyle bir işleme maruz kalmış olması, kaza anında sizin ve ailenizin can güvenliğini riske atabilir. Bu durum için yapılabilecek en pratik kontrol ise kapı direkleri üzerinde yer alan plastik contanın alt yüzeyinde bulunan punta kaynak noktalarının kontrol edilmesidir.

    Basit bir kuvvet ile kapının yerleştiği gövde yüzeyinde yer alan plastik contaları kaldırın. Altında yer alan seri punta kaynak izlerini gözlemleyin. Punta işlemi otomotiv sektöründe otomasyon sistemleri ile yapıldığı için, kusursuz bir simetri ile yapılır. Eğer punta noktaları arası mesafenin kaydığını veya anormal bir görüntü ile değiştiğini gözlemlediyseniz bu durum kötüye işarettir.


Kapı Fitili Altında Kaynak Noktası Kontrolü


    #4 Kaput ve Bagaj Altı Kontroller

    Kaporta kontrolleri konusunda, bir ekspertize gitmeden önce kendi kendinize yapabileceğiniz kontroller arasında bir diğer kontrol noktası da kaput altı ve bagaj altı kontrolleridir. Kaput altına baktığınızda panel durumunu, şasileri, amortisör kulelerini görsel olarak kontrol edebilirsiniz. Bu noktalarda belirgin bir deformasyon var ise bu durum kazaya işarettir.

    Panel kontrolünde panelin düzlemsel yapısını gözlemleyin. Eğer yamuk veya çarpık bir yapısı varsa bu durum kaza göstergesi olabilir. Gözlemlediğiniz her noktayı satıcıya sorun. Birkaç soru sonrasında sizin işi bilen birisi olduğunuzu fark edecek ve daha önce aktarmadığı konular varsa bunları daha kolay anlatabilecektir. Bu noktada ek olarak, çamurluk montaj noktalarındaki cıvatalara bakın. Eğer anahtarla sökme işlemi yapıldıysa görsel olarak bu durumu fark edebilirsiniz. Bu da çamurluğun tamir gördüğünü veya değiştiğini ifade edecektir.


İşlem Yapılmış Cıvata Örneği


    Kaput montaj vidaları görünür bir noktadaysa aynı şekilde kaput montaj cıvatalarını da gözlemleyin. Sökülüp takılmış bir kaputun cıvatalarında aşınmalar gözlemleyebilirsiniz. Unutmayın, bu durumlarda sizi yanıltmaya çalışan satıcılar göçük düzeltme gibi işlemler için sökülüp takıldığını söyleyebilir. Ancak göçük düzeltme işlemi ciddi bir kaza durumu yaşanmadıkça, sökme işlemi yapılmadan tamamlanır.

    Kaput açıkken şasileri de gözlemlemelisiniz. Şaside gözlemleyebileceğiniz deformasyonlar ciddi kazaların belirtisidir. Ayrıca en önemli konulardan birisi de kaporta altındaki boya durumudur. Fabrikadan çıkmış ve tamir görmemiş arabaların kaput altı bölgeleri soluk ve mat tonlarda boya içerir. Eğer herhangi bir parçada veya kaput altı bütün aksamlarda parlak bir şekilde ve canlı renklerde boyamalar görüyorsanız, bu durum tamir yapılıp boyandığının işaretidir.


Motor Kaputu Alt Kısımlarının Kontrolleri

    Amortisör kuleleri, ciddi bir kaza durumunda otomobillerin en çok etkilendiği noktalardan birisidir. Tekerlerden veya şasiden gelen kuvvet, kubbe yapıdaki amortisör kulelerini deforme eder. Genellikle tamiri zor olduğu için deforme olmuş olarak bırakabilirler. Ancak tamir yapılması gerekecek kadar yamulmuş kuleleri tamir edip boyayabilirler. Her iki durumu da gözlemlemek çok değerlidir.


Tamir Görmüş Bir Amortisör Kulesi

    Bagaj kapağı altında yapacağınız en temel kontrol bagaj havuzuna bakmaktır. Bagaj havuzunda yer alacak bir deformasyon, alacağınız arabanın arkadan kaza yaptığının göstergesidir. Tıpkı kaput altı kontrollerinde olduğu gibi bagaj havuzunda da boya rengine dikkat etmeniz faydalıdır. Eğer soluk ve mat bir renk yerine canlı ve parlak bir boya görüyorsanız, bu durum tamir işlemi ile düzeltildiğinin göstergesi olabilir.


Tamir Görmüş Bagaj Havuzu Örneği


    #5 Otomobilin Süspansiyon Kontrolleri

    İkinci el araba alırken süspansiyon ve alt aksam konusunda da dikkatli olmak önemlidir. Aksi halde amortisörleri veya bütün süspansiyon sistemini değiştirmeye kadar gidecek bir tamir sürecine girebilirsiniz.

    Bu noktada ilk yapabileceğiniz kontrol, otomobilin yan kısmına geçerek profilden aracın duruşuna bakmanız olacaktır. Ön veya arka kısım arasında yükseklik farkı olması, süspansiyonların sorunlu olduğunun göstergesi olabilir. 

    İkinci bir kontrol yöntemi de yine aracın yan tarafındayken ön ve arka kapı birleşim noktasındaki direğin üst kısmından tutarak 5 veya 6 kere aracı aşağı yukarı sallamanızdır. Yumuşak bir geçiş hissetmeniz, bıraktığınız anda da 1 veya 2 yumuşak hareketle otomobilin dengeye gelmesi önemlidir.

    Son olarak da deneme sürüşü yapmak, aracın süspansiyon sistemi ile ilgili çok sağlıklı fikirler verecektir. Mümkünse ufak bir çukura 30 - 40 km hızlarla giderken sırayla bir sağ taraftaki iki tekeri, bir de sol taraftaki iki tekeri denk getirin. Bu hızlarda sağlıklı bir süspansiyon yapısı, araç içerisindeki konforunuzu bozmamalıdır.

4) Araç İçi Kontrolleri

    Araç içi kontrolleri, özellikle airbag ile ilgili konularda size önemli fikirler verecektir. Araç güvenliği dışında da size masraf çıkarabilecek bazı estetik konuların da üstünden geçmek değerlidir.

    Öncelikle hava yastıkları ile ilgili fikir verebilecek konuları ele almak gerekir. Günümüz otomobillerinin neredeyse tamamında önde direksiyon içerisinde bir sürücü hava yastığı, yan tarafta konsol üzerinde bir yolcu hava yastığı ve kapı üstü konumlarda da tavan hava yastıkları yer almaktadır. Bunlara ek olarak emniyet kemerlerinde ve diz bölgelerinde de hava yastıkları yer alabilir.

    Direksiyon kısmındaki hava yastığı, sökme işlemi yapmadan incelenememektedir. Ancak sürücü için yer alan konsol paneli üzerindeki hava yastığı için bazı kontroller yapılabilir. Zaten araçta yolcu hava yastığının açıldığına dair bir gözleminiz olursa, sürücü airbag sistemi de aynı kazada devreye girmiş ve patlamıştır.

    Airbag sistemleri patladıktan sonra tamir edilmemeli, bütün yapı yenisi ile değiştirilmelidir. Konsol üzerinde yer alan yolcu hava yastığı sistemi patladıktan sonra tamir edildiyse, başka bir kazada aynı koruyuculuk özelliği gösterip göstermeyeceği tamamen meçhuldür. Bu nedenle airbag tamiri yapılmış bir araba almak, sizin ve ailenizin araç güvenliği için sakıncalı olacaktır.

    Konsol kısmında hava yastığı tamiri gerçekleştirilmiş ise, bu durumu ele veren en belirgin özellik konsol üzerine yapılan kaplama veya boya işlemidir. Öncelikle konsol üzerindeki boya rengini dikkatlice inceleyin. Konsolda yer alan diğer plastik kısımlarla aynı renkte ama farklı bir tonda ise şüphelenmeniz gerekebilir. Buna ek olarak "airbag" yazısını inceleyebilirsiniz. Boya yapılmış konsollarda hava yastığı ile ilgili yazının derinliği bozulacaktır. Daha okunmaz bir hale gelebilir. Boya yüzeyi pütürlü ve kalitesiz görünebilir. Ayrıca bir peçete ile yaklaşık 20 kere silme hareketi yaptığınızda boyanın peçeteye çıkmaması gerekmektedir. Otomotiv şirketleri çok daha kaliteli boyalar kullandığı için, sonradan yapılacak bir boya işlemini bu yöntemle fark edebilirsiniz.

    Boya dışında bir de kaplama yöntemi yapıldığından bahsetmiştik. Kaplamanın fark edileceği en önemli noktalar ise kapı altında kalan birleşim noktaları veya torpido kısmındaki birleşim yerleridir.

    Özellikle kapı altında yer alan, konsol ile torpido kısımlarının kesişim yerleri aşağıdaki görseldeki gibi görünebilir. Bu durumlarda yine satıcıyla gözlemlerinizi konuşup sorularınızın cevabını talep ediniz.


Airbag Tamiri Sonrasında Kaplama Yapılmış Bir Konsol

    Bunun dışında koltuk deformasyonları, klima ve havalandırma sistemleri, göstergeler, korna ve sinyal sistemleri de kontrol etmenizde fayda sağlayacak diğer maddelerdir. Özellikle eğer otomobilde mevcutsa sunroof mekanizmasının veya city mod gibi sürüş modlarının arızası, size yüksek maliyetli tamir giderleri yaratacaktır.

5) İkinci El Araba Alırken Motorun Durumu Nasıl Anlaşılır?

    İkinci el araba alırken motorda bakılması gereken bazı temel noktalar vardır. Otomobil motorunun gerçek durumuna motorun içerisini incelemeden karar vermek oldukça zordur. Sadece bazı göstergeler ile genel durumu kontrol edilebilmektedir. Tıpkı otomobilin fiziksel durumunda olduğu gibi en güvenilir inceleme, kaliteli bir motor ekspertizi yaptırılarak yapılabilir. Ancak yine de ekspertize gitmeden yapılabilecek bir takım kontroller mevcuttur.

    Öncelikle araç çalışır halde geldiyse soğuması beklenmelidir. Bu esnada kaporta kontrollerini yapabilirsiniz. Ardından ilk bakılacak yer kaput altında yer alan yağ çubuğudur. Yağ çubuğunda eksilme olmaması, yağın viskozite yani akışkanlık özelliğinin zeytin yağından biraz yoğun olması beklenir. Eğer yağ aşırı yoğun bir kıvamda ise bu noktada şüphelenmeniz gereken konular olabilir. Çünkü yağ sızıntısı olan araçlarda satış esnasında bu durum anlaşılmasın diye bir takım kimyasal yağ takviyeleri eklenir ve yağ partiküllerinin kalınlaştırılması sağlanır. Ancak bu çok kısa süreli bir önlemdir ve motora daha çok zarar verebilir.

    Yağ kontrol çubuğunu çıkardıktan sonra yağ haznesine bakmak faydalı olacaktır. Eğer üst yüzeyde su katmanı görüyorsanız bu motor kapağının veya kapak contasının aşındığının göstergesidir. En iyi ihtimalle bile motorun açılması ve ilgili parçaların yenilenmesi gerekir. Eğer uzun süreli bir durumsa rektifiye etmeye ve hatta bütün motoru yenilemeye kadar bile götürebilir.

    Bir diğer kontrol noktası da triger zinciri veya triger kayışıdır. Görünür bir yüzeyde ise görsel olarak durumuna bakılabilir. Ama en önemli kontrol yöntemi aracı çalıştırarak sesini dinlemektir. Triger zinciri ile ilgili detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

    Görsel incelemeler bittikten sonra motor çalıştırılır. Tek seferde çalışması önemli bir noktadır. Tam çalıştırma esnasında farlar kısılıyorsa bu durum akünün bittiğine dair bir gösterge olabilir. Ayrıca gösterge panelinde herhangi bir arıza lambasının yanıp yanmadığını da kontrol etmelisiniz. 

    Çalıştırdıktan sonra aracın motoru rölantide çalışırken sesi dinlenmelidir. Herhangi bir tıkanma, kayış veya zincir sesi, ritim bozukluğu gibi durumlar incelenir.

    Motor çalışırken yaklaşık 30 saniye kadar yarım pedal gaz verilir. Ardından araçtan inip egzoz kontrolü yapabilirsiniz. Egzoz dumanı gri tonlarında ve az miktarda olmalıdır. Eğer fazla miktarda ve mavi, siyah veya beyaz tonlarında ise bu kötüye işarettir. Mavi tonları, motorun yağ yaktığının göstergesiyken, fazla siyah olması yakıtın olması gerekenden fazla tüketildiğinin göstergesidir. Fazla beyaz olması ise motor bloğuna su girişi olduğunu gösterir. Her durumda da motorun ömrünün sonlarına yaklaştığını anlamalısınız.

6) Arabanın Yürüyen Aksam Kontrolü

    Satın almayı düşündüğünüz otomobilde alt takım ve yürüyen aksamları kontrol etmeniz, maliyet açısından oldukça önemlidir. Yukarıda tarif ettiğimiz şekilde süspansiyon kontrollerini yaptıysanız bu aşamada aks kontrolü yapabilirsiniz. Aracı sürmeye başlayıp direksiyonu sırasıyla dönebildiği kadar sağ tarafa ve sol tarafa çevirerek 360 derece tam tur yapın ve akslardan gelen bir ses olup olmadığını kontrol edin.

    Aracın alt takımı ile ilgili bir diğer kontrol edilmesi gereken konu da rot banalce ayarıdır. Düz bir yolda giderken aracın sağ veya sola yönelme durumunu sorgulayın. Ayrıca direksiyonu bırakıp aynı şekilde yönelme olup olmama durumunu da kontrol edin.

    Ayrıca dik bir yokuşta durarak el freni kontrolü yapmanız da el freni durumunu gözlemlemeniz için önemlidir.

7) Yedek Anahtar, Lastik ve Ekipman Kontrolü

    İkinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken son husus da otomobil ekipmanları ve yedek anahtardır. Yedek anahtar hem güvenlik açısından önem arz eder. Hem de bir kaza durumunda kasko süreci başlarken, kasko firmalarının sizden talep edeceği bir ekipmandır.

    Lastik kontrolleri de maliyetinizi etkileyecek bir diğer husustur. Yazlık kışlık lastiklerinin olması, lastiklerin diş yapılarında yıpranma olmaması, lastik yanağında yer alan üretim tarihinin 5 seneyi geçmemesi gibi durumlar kontrol edilmelidir. Aksi halde kullanacağınız mevsimle ilişkili olarak yakın dönemde lastik masrafı yapmanız gerekecektir.

    Bunlara ek olarak da yedek lastik, kriko takımı, ilk yardım çantası, kitapçıkları ve yangın söndürme tüpü gibi ekipmanlar da maliyetiniz açısından önemlidir. 

8) İkinci El Araç Alırken Masraflar

    İkinci el otomobil alırken pek çok otomobil meraklısının göz ardı ettiği bazı masraflar vardır. Bu masraflar başlıca; araç ekspertiz maliyetleri, noter hizmetleri, sigorta ve kasko ücretleri, motorlu taşıtlar vergisi ve muayene ücretleridir. 

    Muayene konusu hususi araçlarda 2 senede bir yapılmaktadır. Bu nedenle satıcınızdan son muayene tarihi ile ilgili bilgileri edinerek, bu maliyeti takvime koyabilirsiniz.

    Burada yer verdiğimiz bütün kontrolleri sağladıktan sonra, almayı planladığınız otomobili profesyonel ve kaliteli bir araç ekspertizine sokmanız hayati önem taşımaktadır. Tarif ettiğimiz pek çok kontrol size sadece fikir verebilecek seviyede olacaktır. Kesin sonuçları ancak kaliteli bir ekspertiz hizmeti alarak sağlayabilirsiniz.

    Yazıda yer alan içerik ve tavsiyelerle ilgili her türlü yorumunuzu, olumlu ve olumsuz eleştirilerinizi yorum bölümünde yazmanız bizim için çok değerlidir. İçeriklerimizi zenginleştirebilmek ve kullanıcılarımıza en sağlıklı bilgileri vermek için sizin geri dönüşlerinizi incelemeyi bir görev biliriz. Ayrıca konuda yer alan bilgileri faydalı bulduysanız sosyal medyada veya iletişim mecraları üzerinden çevrenize ulaştırabilirsiniz. Bu sayede değer verdiğiniz insanlara da önemli bilgilerin ulaşmasını sağlarsınız, bizlere de yeni konular yazmak için şevk vermiş olursunuz.


Yorumlar