Araç segmentleri veya araç sınıfları, araba almak isteyen bütün otomobil meraklılarının karşılaştığı kavramlardır. Özellikle sıfır araç veya ikinci el otomobil almayı düşünen insanlar, seçtikleri otomobillerin segmentine hakim olmadığı için barındırması gereken özellikleri tam olarak bilemeyebiliyor. Aynı şekilde araç karşılaştırması konusunda da seçtikleri otomobilin hangi araç segmenti içerisinde yer alan arabalarla karşılaştırması gerektiğini tam belirleyemiyor. Bu nedenle araç segmentlerinin neler olduğuna 2021 yılı itibari ile güncel modellerden örnekler vererek detaylı bir şekilde açıklıyoruz.
![]() |
Araç Segmentleri |
Segment Nedir?
Araç segmentleri aslında uluslararası olarak kabul edilen bir araç sınıflandırma mantığıdır. Bu sınıflandırmayı yaparken özellikle araçların boyutsal ölçülerine, dış tasarımlarına, iç hacimlerine, satıldığı fiyat aralığına ve sürüş performanslarına bakılır. Bu ölçütleri kullanarak yapılan sınıflandırmada 10 tane araç segmenti karşımıza çıkar. Bu segmentlerden bazıları alt başlıklar ile daha detaylı sınıflara ayrılsa da, temel araç segmenti ayrımı bu şekilde yapılmaktadır.
Araba Segmentleri
1) Mikro Arabalar (Kei Car - Micro Car)
Mikro arabalar olarak karşımıza çıkan ilk araç segmentinin çıkış yeri Japonya'dır. Japonların ürettiği ve başta Japonya olmak üzere Asya pazarında milyonlarca satılan bu araçlar, piyasada yer alan en küçük yapıdaki otomobillerdir.
Japonya'da 2. Dünya Savaşı'nın yıkıcı ekonomik etkileri nedeniyle, insanlara en uygun fiyatlarda otomobil sunabilmek için ortaya çıkmıştır. Kei Car olarak adlandırılan bu otomobiller iki kişilik oturma kapasitesine sahiptirler ve ilk örnekleri motosiklet motorlarından türetilmiş ufak hacimli motorlardır. Hafif yapıları ve motosiklet motorunun verdiği performanslı yapısı sayesinde oldukça orijinal bir sürüş hissi veren bu otomobiller, zamanla Avrupa'da da ilgi görmeye başlamıştır. Hem Avrupalı hem de Amerikalı otomobil üreticileri bu ilgiye cevapsız kalamayarak mikro araba üretimine yönelmiştir.
Günümüzde en önemli örnekleri elektrikli otomobiller arasında görülmektedir. Renault markasının ürettiği Twizy modeli ilk akla gelen örneklerdendir. Dünyada en yaygın kullanılan bir diğer ünlü model de Daimler Mercedes çatısı altında olan Smart markasının iki kişilik versiyonlarıdır.
Mikro Arabalar - Fiat 500 ve Smart
2) A Segmenti Araçlar (Şehir Arabaları)
Ekonomik araba veya şehir arabası olarak da isimlendirilen A segment araçlar, özellikle şehir içi kullanım için en çok tercih edilen araç sınıfıdır. Düşük yakıt tüketimi ve oldukça kısa dingil mesafesi sayesinde park sorunu yaşatmaması, kalabalık şehirlerde yaşayan insanlar için ana tercih nedeni olmuştur. Günümüz itibariyle Avrupa'da satılan otomobillerin yaklaşık olarak %9 - %10 gibi bir payını A segmenti araçlar oluşturmaktadır. Ülkemizde de aynı şekilde gerek başlangıç fiyatları olsun gerek vergi dilimlerinde daha alt kademelerde yer alması olsun en çok tercih edilen araçların başında A segmenti araçlar gelmektedir. Dilerseniz Sıfır Araç Fiyatları 2021 yazımıza da bu noktada göz atabilirsiniz.
Başta Hindistan ve Çin olmak üzere Asya pazarında da yoğun trafik ve yüksek yakıt maliyetlerine karşı en çok tercih edilen sınıflardan birisi A segmenti araçlardır.
Günümüzde satılan A segment araçlar için içten yanmalı motora sahip örnekleri olarak Peugeot 107, Audi A1, Citroen C1, Alfa Romeo 145 Hyundai i10, Opel Adam, Fiat 500 ve Kia Picanto verilebilir. Elektrikli araba olarak verilebilecek A segment araç örneği de Renault ZOE'dir.
A Segmenti Araçlar - Volkswagen Polo
3) B Segmenti Araçlar (Küçük Aile Arabaları)
B segmenti araçlar, küçük aile arabası veya küçük sınıf otomobiller olarak tanımlanmaktadır. A segmenti ile karşılaştırıldığında 30cm kadar daha uzun olan yani yaklaşık 4 metre kadar uzunluğa sahip ve bu uzunluğu da dingil mesafesinden alan araç sınıfıdır. Pek çok markanın başlangıç olarak sunduğu hatchback kasa otomobil, B segmenti olarak yer almaktadır. Bununla birlikte özellikle ülkemizde sedan araçların satış miktarının fazla olduğunu da düşünürsek, B segment sedan kullanımı Türkiye'de oldukça yaygındır.
B segment araçların en çok tercih edilme nedeni yine düşük yakıt tüketimi, ufak ve kompakt boyutları sayesinde kolay park edilebilmeleri ve şehir içi kullanımda pratik bir sürüş keyfi sunmalarıdır.
Performans olarak karşılaştırıldığında A segment araçlardan daha performanslı olabilmektedirler. Özellikle genç yaş grubuna ve kadın sürücülere hitap ettikleri için renkli ve dinamik tasarımlara sahip örnekleri yoğundur.
En popüler B segment araba örnekleri ise; Renault Clio, Nissan Micra, Peugeot 208, Opel Corsa, Alfa Romeo Mito, Hyundai i20, Ford Fiesta Citroen C3, Mini Cooper, Volkswagen Polo, Seat Ibiza ve Skoda Fabia olarak verilebilir.
Ülkemizde de başta İstanbul olmak üzere trafiğin yoğun olduğu pek çok şehirde B segment araç kullanımı artmaktadır. Bu noktada hem sıfır otomobil almak isteyen insanların tercih eğilimi bu yönde şekillenirken hem de çalışanlarına araç tesis eden firmalar, filo alımı yaparken B segment araçları tercih edebilmektedir.
B Segmenti Araçlar- Renault Clio
4) C Segmenti Araçlar (Alt Orta Sınıf Arabalar)
C segment araçlar, orta sınıf arabalar veya alt orta sınıf otomobiller olarak isimlendirilmektedirler. Bunun temel nedeni de boyutsal olarak B segment araçlardan daha uzun ve geniş olmalarıdır. 4 metreden başlayarak 4.5 metreye kadar giden uzunlukları sayesinde yüksek konfor ve iç kullanım alanı sunarlar. Bu özellikleri nedeniyle ailelerin en çok tercih ettiği otomobil sınıfıdır. Özellikle Avrupa'da satışı gerçekleşen her 4 otomobilden 1 tanesi C segment bir araçtır.
Markaların sunduğu en konforlu hatchback kasa tipi modelleri, C segment içerisinde yarışmaktadır. Yarış demişken, özellikle off-road yarışlarında en popüler kategorilerde ve organizasyonlarda C segment araçlar yer almaktadır. Performans olarak da otomobil meraklılarının beklentisini fazlasıyla karşılayan araçlar olduğu için, dış tasarımları A ve B segment araçlara göre daha keskin çizgilere ve karizmatik yapıya sahiptir.
C segment araçların popülerliğinin bir diğer nedeni de boyutlarının bir getirisi olarak konfor ve performans odaklı olan hem hatchback hem de sedan kasa karoser yapıları ile piyasada yer almalarıdır. Bu nedenle ülkemizde de en çok satan otomobil sınıfı C segment arabalardır.
En popüler örneklerine baktığımızda aslında bilinen hemen her markadan örnek görebilmekteyiz; Alfa Romea Guilietta, Audi A3, BMW 1 serisi, Ford Focus, Fiat Egea, Honda Civic, Hyundai i30, Kia Ceed, Mercedes A serisi, Opel Astra, Peugeout 308, Renault Megane, Toyota Corolla ve Volvo V40 şeklinde listeleyebiliriz.
![]() |
C Segmenti Araçlar - Honda Civic |
5) D Segmenti Araçlar (Üst Orta Sınıf Arabalar)
Otomobil sınıflandırması D segment araçlarla birlikte lüks özellikleri de barındırmaya başlamaktadır. Özellikle üst orta sınıf arabalar olarak isimlendirilen D segment araçlar, malzeme kalitesi ve fonksiyonellikte de ön plana çıkmaktadır.
C segmentine göre hem uzunluk olarak hem de genişlik ve yükseklik olarak farklılık gösteren D segment araçlar, sedan ve station vagon kasa yapıları ile çok tercih edilen karoser örnekleri sunarlar. Özellikle Avrupa pazarını ele aldığımızda station vagon kasa yapısına sahip D segment araçlar, çok geniş bagaj hacimleri ve iç kullanım alanları sayesinde geniş ailelerin de en çok tercih ettiği otomobil sınıfıdır.
Piyasada satılan güncel örneklerini incelediğimizde, otomobil üreticilerinin teknoloji ve konfor olarak birbirleriyle yarıştığı ve bu özellikleri de olabildiğince uygun bütçelere sığdırmaya çalıştıkları bir otomobil gamı ortaya çıkmaktadır. Bazı markalar pazarlama stratejisi olarak özellikle D segment araç tercih eden araba kullanıcılarını hedeflemiş, bu nedenle de birden fazla D segment model çıkarmışlardır.
Günümüzde otomobil piyasasında yer alan örnek modelleri ele alırsak; Audi A4, BMW 3 serisi, Citroen C5, Ford Mondeo, Fiat Nuova Croma, Honda Accord, Mercedes C serisi, Nissan Primera, Opel Insignia, Peugeot 508, Renault Talisman, Skoda Superb, Toyota Avensis, Volkswagen Passat ve Volvo S70 modellerini D segment araçlar için sıralayabiliriz.
D Segmenti Araçlar - Volkswagen Passat
6) E Segmenti Araçlar (Üst Sınıf Arabalar)
E segment araçları incelediğimizde, Avrupa pazarında Alman markalarının oldukça ön planda yer aldığını söyleyebiliriz. Amerika pazarı ise E segment araçlar açısından daha zengindir. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi E segment araçların çok daha geniş ve uzun yapıda olması, lüks özellikler barındırması ve büyük motor hacmine sahip olmasıdır. Amerikalı araba meraklıları başta motor bloğu olmak üzere otomobille ilgili her konuda en büyük olanları severler. Bu nedenle Amerikalı otomobil şirketleri de iç pazar için E segment araçlar veya SUV üretimine ağırlık verir. Ancak bu pazarın tahmin edilmesi zor bir Japon lideri vardır. Toyota, Camry modeli ile uzun seneler boyunca Amerika Birleşik Devletleri'nin en çok satan otomobil modellerinden birisi olmuştur. Marka olarak da Toyota yine ABD otomobil pazarının çok uzun zamandır lideri konumundadır.
E segment araçlarda Avrupalı örneklere baktığımızda aslında 90'lı yıllar ve 2000'lerin başında çok daha fazla markanın mücadelesi söz konusuydu. Ancak artan yakıt fiyatları ve kirlilikle ilgili emisyon değerlerini kısıtlayan yeni çevre yasaları nedeniyle E segment araçların vergileri yüksek oranda artmış ve satış oranı azalmıştır. Bu nedenle de satış oranı düşen pek çok marka, C ve D segmentindeki araç satışlarındaki artışı yakalamaya ve bu otomobil sınıflarındaki pazar paylarını büyütmeye yönelmiştir.
E segment araçlara örnek vermek gerekirse; 5 metre ve üzeri uzunlukları ve sundukları üst düzey konfor standartları ile Audi A6, BMW 5 serisi, Chrysler 300, Jaguar XF, Mercedes E serisi, Toyota Camry ve Volvo S80 E segmentinin en popüler örnekleridir.
7) F Segmenti Araçlar (Lüks Otomobiller)
F segment araçlar Luxury yani Lüks otomobiller olarak adlandırılan arabalardır. Otomobil teknolojisinin sunduğu en üst düzey konfor ve fonksiyonellik özellikleri, F segment araçların öne çıkan özellikleridir. Markaların gövde gösterisi yaptığı ve son ürettikleri teknolojileri sundukları otomobil sınıfı olduğu için de piyasaya sunulan her bir E segment aracın gördüğü ilgi yüksek olmaktadır.
Genellikle hükümetin üst düzey görevlilerinin, zengin iş adamlarının ve ünlü isimlerin makam aracı olarak kullandığı F segmenti araçlar 5 metreden uzun yapıya sahiptir. Bir diğer ortak özellikleri ise dört kapılı sedan karoser yapılarının olmasıdır.
Piyasa paylarını incelediğimizde Avrupa kıtasında satışı gerçekleşen binek araçların 1000'de 3'lük dilimi oluştururlar. Satış rakamları ise sundukları üst düzey malzeme ve işçilik kalitesini ve 6, 8 veya 12 silindirli motor boyutlarından kaynaklı üst düzey vergi dilimlerini düşündüğümüzde, ulaşılması zor bir fiyat bandındadır.
Satışı yapılan F segmenti araç örneklerini incelediğimizde yine Alman menşeili otomobil üreticilerinin sektörde ön planda olduğunu görmekteyiz. Audi A8, BMW 7 serisi, Bentley Mulsanne, Mercedes S serisi, Maserati Quattroporte, Porsche Panamera, Rolls Royce Ghost, Volkswagen Phaeton ve Jaguar XJ modeli F segment araçların en bilinen modelleridir.
F Segmenti Araçlar - Rolls Royce
8) S Segmenti Araçlar (Spor Arabalar)
S segmenti araçlar, "S" kısaltmasını Sportive kelimesinden almıştır. Ancak araç segmentlerinin alfabetik ilerlemesinden kaynaklı olarak G segment araç olarak da anılmaktadır. Spor arabaların ortaya çıkışı 1930'lu yıllarda markalar arası araba yarışlarının popülerlik kazanması ile başlamıştır. Yarışta yer alan otomobillerin benzer versiyonları otomobil severlerin satışına sunulduğu anda hem çok dinamik ve yüksek performanslı hem de yüksek satış fiyatlarına sahip olan bir otomobil sınıfı ortaya çıkmıştır.
S segment araçlar diğer sınıflardan farklı olarak konfor ve lüks sunmak yerine farklı parametrelerde değerlendirilmektedirler. Özellikle isminden de tahmin edileceği üzere yüksek düzeyde performans göstermeleri beklendiği için beygir güçleri, 0-100km hızlanma süreleri, yol tutuşları, ağırlıkları ve rüzgar dirençleri en belirgin kriterlerdir.
Görünüş olarak ele alındığında tamamını kapsayan keskin bir kalıpları olmamakla birlikte, genellikle çift kişilik ve iki kapılı yapıdadırlar. Hafiflik ön planda olduğu için mümkün olduğunca küçük boyutlarda olan örnekleri fazladır. Aynı şekilde rüzgar direncinin düşük olması yani aerodinamik yapıya sahip olmaları da performans arttırıcı bir etken olduğu için tasarımlarında bu çizgiler ön plandadır. Bununla beraber lüks bir hava vermek amacıyla "cabrio" yani üstü açılan versiyonları da mevcuttur.
Diğer segmentlerde yer almayan bazı araba markaları sadece S segment hedefi ile üretim yapmaktadırlar. Model olarak ele aldığımızda; Audi TT, Audi R8, Aston Martin, Bentley Continental serisi, Ferrari modelleri, Ford Mustang, Chevrolet Camaro, Lamborghini modelleri, Porsche boxer serisi ve Maserati marka ve modelleri S segment araçların bilinen ve sevilen örnekleridir.
S Segment Araçlar - Mercedes AMG
9) M Segmenti Araçlar (Çok Amaçlı Otomobiller - MPV)
M segmenti araçlar, çok fonksiyonlu otomobiller veya çok amaçlı araçlar (MPV) olarak isimlendirilmektedirler. Bu isimlendirmenin temel nedeni, fonksiyonellik açısından M segment araçların tamamen sürücü dostu bir mühendislik bakışı ile tasarlanmasıdır.
Özellikle 90'lı yıllar ve 2000'lerin başında son derece popüler olan MPV arabalar; uygun fiyatları, konforlu ve kullanışlı iç tasarımları, aile yapısına uygun olması ve yürütme maliyetlerinin de bütçe dostu olması gibi özellikleri bünyesinde barındırmalarıyla yüksek satış adetleri elde etmişlerdir. Zamanla şehir içi kullanım için özelleştirilen küçük ve orta sınıf SUV araçlar, M segment araçların yerini alıyor olsa da, M segment araç meraklısı olan insanlar için halen çok tutan MPV modelleri de mevcuttur.
M segment araçlar da zaman içerisinde hitap ettikleri müşteri beklentilerine göre sınıflanmış ve üç alt başlıkta toplanacak şekilde özelleşmişlerdir. Bu sınıflar genellikle B segmenti ve C segmenti araçlarla ortak platform kullanmaları sonucu oluşmuştur. Boyutsal ve motor hacmi açısından bu üç sınıfın belirgin bazı özellikleri vardır.
a) Küçük Sınıf M Segment Araçlar (Küçük MPV'ler)
Küçük sınıf M segment araçlar, farklı modellerin ortak kullandığı küçük boyutlu platform yapıları üzerinde yükselmiş MPV'lerdir. Boyutsal açıdan bakıldığında hatchback araçlar ile statin vagon araçların arasında bir uzunluğa sahiptirler. Ancak daha yüksek ve geniş yapıları sayesinde konforlu bir iç hacim elde etmektedirler.
Örnek olarak verilebilecek modeller ise; Citroen C3 Picasso, Fiat 500L, Fiat Idea, Hyundai Matrix, Ford B-Max ve Opel Meriva olarak sıralanabilir.
b) Orta Sınıf M Segment Araçlar (Orta MPV'ler)
Orta sınıf M segment araçlar ise Küçük MPV'lere kıyasla daha uzun dingil mesafesine sahiptir. Bu sayede daha geniş bir iç hacmi ve aynı şekilde geniş bir bagaj hacmine sahiptirler. Konfor açısından küçük MPV'lerden daha iyi malzeme kalitesine ve işçiliğe sahip olmaları ile birlikte satış fiyatları da aynı oranda yüksektir.
Popüler Orta MPV'leri incelersek; BMW 2 serisi (active tourer olarak yer alan kasalar), Citroen C4 Picasso, Kia Venga, Renault Scenic ve Volkswagen Touran modelleri en çok satış rakamlarına sahip orta sınıf M segment araçlardır.
c) Büyük Sınıf M Segment Araçlar (Büyük MPV'ler)
Büyük sınıf M segment araçları ele aldığımızda, en geniş ve uzun yapıdaki platformlarda yükselen MPV kasa araçlar bu segmenti temsil eder. Geniş oturma hacminin ve yüksek bagaj hacmi sayesinde sahip olduğu taşıma kapasitesinin en önemli tercih sebepleri olduğunu söyleyebiliriz.
Büyük sınıf M segment araçlarda iç hacim konusunda o kadar geniş bir kullanım alanı vardır ki, hemen hemen her örneğinde 7 koltuk seçeneği mevcuttur. Bagaj bölgesinde ihtiyaç anında kullanılabilen katlanabilir yapıdaki 2 adet koltuk sayesinde 7 kişilik taşıma kapasitesine ulaşabilmektedirler. Elbette opsiyonel olarak çalışan bu 2 koltuk, ihtiyaç halinde de kapalı vaziyete getirilerek inanılmaz geniş bir bagaj kullanımı sunarlar.
Piyasadaki en çok satan popüler modellerine baktığımızda; Ford S-Max, Ford Galaxy, Renault Grand Scenic, Renault Escape, Opel Zafira, Seat Alhambra ve VW Sharan ilk akla gelen örnekleridir.
10) J Segmenti Araçlar (SUV'ler)
J segmenti araçlar olarak da bilinen SUV araçlar, arazi koşullarında kullanılmak amacıyla ortaya çıkan araçlardır. Zamanla yüksek yapıları, konforlu oturma pozisyonları, geniş ve kullanışlı bagaj yapıları ve şık görünümleri sayesinde şehir içi kullanımda da tercih edilmeye başlayan SUV araçlar, tüketicilerin bu yöneliminden dolayı dört temel alt sınıfa ayrılmıştır. Bu alt sınıflar ise; Küçük SUV'ler, Kompakt SUV'ler, Orta SUV'ler ve Büyük SUV'lerdir.
a) Küçük Sınıf SUV'ler
SUV sınıf araçların en küçük kasa yapısına sahip modelleridir. Genellikle B segment araçların hatchback veya sedan yapısındaki örneklerinin sahip olduğu platformlar kullanılarak üretilirler. Bu nedenle büyük hatchback olarak da görülebilmektedirler.
Arazi kullanımına uygun örnekleri çok azdır. Bunun yerine şehir içi kullanımı için özelleşmiş otomobillerdir. Başlangıç fiyatları açısından da en uygun SUV'ler, küçük sınıf SUV'lerdir.
Piyasadaki örneklerini ele aldığımızda; Fiat Egea Cross, Audi Q3, BMW X1, Hyunda Kona, Kia Niro, Kia Soul, Renault Captur, Peugeot 2008, Volkswagen T-Roc ve Suzuki Jimny modellerini görmekteyiz.
Küçük Sınıf SUV Araçlar - Hyundai Kona
b) Kompakt Sınıf SUV'ler
Platform olarak kompakt sınıf araçlarla ortak alt yapıyı kullanan Kompakt Sınıf SUV araçlar, genellikle 4.5 metre üzerinde uzunluğa sahiptir. Arazi kullanımına da uygun modellerinin varlığı sayesinde off road gibi yarışlarda da yer edinen Kompakt Sınıf SUV'ler, gerek performans açısından, gerekse de iç hacim açısından oldukça kullanışlıdırlar.
Satışta olan modellerini incelersek; BMW X3, Fiat 500X, Nissan Qashqai, Kia Sportage, Subaru XV, Opel Mokka, Volkswagen Tiguan ve Volvo XC40 gibi modellerle karşılaşmaktayız.
Kompakt Sınıf SUV Araçlar - VW Tiguan
c) Orta Sınıf SUV'ler
Piyasada arazi aracı olarak ortaya çıkan ve halen aynı modellerin güncel versiyonlarını gördüğümüz Orta Sınıf SUV araçlar, kendi örneklerinden türedikleri için orijinal platform yapılarına sahiptirler.
Tam bir arazi performansı yaşayabileceğiniz bir sınıf olan Orta Sınıf SUV'ler, sürüş modlarındaki ayarlamalar sayesinde şehir içinde de ekonomik kullanım çözümleri sunmaktadırlar.
Satış adetlerine bakıldığında, Orta Sınıf SUV seven araç kullanıcılarının yıllar içerisinde azalmadığını, tam tersi istikrarlı bir şekilde arttığını görmekteyiz. Her ne kadar motor boyutları nedeniyle yüksek vergi dilimlerinden satışa sunulsalar da, kült hale gelmiş örnekleri sayesinde tatmin edici satış adetlerini korumaktadırlar.
BMW X5, Jeep Cherokee, Ford Kuga, Mercedes ML, Renault Kadjar, Hyundai Tuscon, Toyota Rav4, Skoda Kodiaq, Subaru Forester ve Volvo XC60 modelleri, en popüler Orta Sınıf SUV araçlara örnektir.
d) Büyük Sınıf SUV'ler
Büyük Sınıf SUV araçlar, arazi kullanımı ile beraber konforlu bir şehir içi kullanım da sunmaktadırlar. Özellikle geniş bagaj hacmi ve uzun iç hacmi sayesinde ailelerin kullanımına uygun olan araç sınıfıdır. Aynı zamanda keskin hatları ve kaslı yapısı ile de şık ve lüks bir görünümü olan Büyük Sınıf SUV araçlar, iş adamlarının ve üst sınıf gelir seviyesine sahip kişilerin en çok tercih ettiği SUV segmentidir.
Türkiye'de ne yazık ki çok yüksek vergi oranları ve pahalı yakıt fiyatları nedeniyle Büyük Sınıf SUV araç örneklerini eskisi kadar göremesek de, Başta Amerika ve Avrupa pazarları olmak üzere dünyada halen ciddi yönelim olan modellerdir.
Büyük Sınıf SUV Araçlar - Land Rover
Ford Edge, Jeep Grand Cherokee, Land Rover Range Rover serisi, Mercedes G, Audi Q7 ve BMW X6 modelleri en bilinen örneklerindendir.
Bütün segmentleri ele alarak sizler için detaylı bir yazı ortaya koymaya çalıştık. Umarım başarılı da olmuşuzdur ve keyifle okumuşsunuzdur. Olumlu ve olumsuz her türlü yorumunuzu girmenizi dileriz. Geri dönüşleriniz bizler için oldukça değerlidir. Siz olmadan gelişemeyiz...
Yorumlar
Yorum Gönder