Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

    Akü takviyesi nasıl yapılır sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı kritik noktaları mevcuttur. Bu nedenle akü takviyesi nasıl yapılır sorusuna madde madde cevap verelim;

#1 Öncelikle akü takviyesi yapacak aracın da, aküsü bitmiş yani akü takviyesi yapılacak aracın da bütün elektriksel güç gerektirecek aksamlarını kapatınız. Radyo, farlar, teyp, korna vs gibi sistemler çalıştırılmamalıdır.

#2 Akü takviyesi yapılacak araçları, kaputları karşılıklı olacak şekilde park edin. Ardından her iki aracın üzerinde bulunan akülerdeki akım değerlerini karşılaştırın. Akım yani amper değerleri değerleri her iki araçta da aynı olmalıdır.

#3 Mümkünse güvenlik amaçlı eldivenlerden kullanınız. Özellikle bu işte acemi iseniz, akü üzerinde yer alan terminallere doğrudan dokunmamaya dikkat ediniz. Aynı şekilde aktarma kablosunun iletken olan uç kısımlarına da temas etmemeniz önemli olacaktır. Yalıtkan olan mandal bölümlerinden tutmalısınız.

#4 Akü takviye kablosunun kırmızı renkte olanının bir ucunu takviye yapacak olan araçtaki dolu akünün artı (+) işaretli terminaline takınız. Aynı kırmızı kablonun diğer ucunu da boş akülü araçtaki akünün yine artı (+) sembolü olan terminaline takınız.

#5 Ardından siyah renkli olan akü takviye kablosunun bir ucunu, aküsü dolu olan takviye yapacak aracın aküsünün eksi (-) terminaline yerleştiriniz. Ardından aynı kablonun diğer ucunu boş olan akünün eksi (-) ucuna veya yine o aracın metal bir yüzeyine yerleştiriniz. 

#6 Bağlantılar sağlandıktan sonra kabloların temas ettiği yüzeyleri kontrol edin. Hareket edebilecek parçaların veya ısınacak bir parçanın üzerinde olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Kontrol sonrasında takviye yapacak aracı çalıştırın ve mümkünse yavaş yavaş ara gaz verin. Aküsü boş olan araç da şarj olmaya başlayacaktır. Takviye yapılan aracı da 40 saniyede bir çalıştırmaya çalışın.

#7 Her iki araç da çalıştıktan sonra boş akülü araçtan başlayarak taktığınız sırada kabloları tekrar çıkartın.

    Bu adımları gerçekleştirdikten sonra akü takviyesi işlemini başarıyla tamamlamış olacaksınız. Ancak  yazının ilerleyen kısımlarında aktardığımız akü takviyesi ile ilgili önemli bazı konuları göz önünde bulundurmanız çok kritiktir. Araca zarar verebilecek bir işlem gerçekleştirmemeniz için veya uygulama yöntemi, süresi vb gibi detayları en doğru şekliyle öğrenebilmeniz için önemlidir. 


Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?
Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?


Araba Aküsü Nasıl Şarj Edilir?

    Araba aküsü kimyasal bir yapıdır ve elektriksel gerilim altında şarj olabilme, elektriksel yük altında da güç kaynağı olarak kullanılabilme özelliğine sahiptir. Kimyasal bileşenlerinden esinlenerek isimlendirilmektedirler. Günümüzde en yaygın kullanılan akü tipi kurşun-asit akülerdir. Bu akü tipi de kendi içerisinde kuru akü, sıvı akü diye alt dallara ayrılabilmektedir.

    Akülerin en büyük özelliği uzun süreli kullanım ömürleridir. Yük olarak çok büyük bir kapasiteye sahip değildirler. Ancak zaten asıl amaçları arabayı çalıştırana kadar yetecek elektriksel gücü barındırmalarıdır. Araba çalışmaya başladıktan sonra ise, motorun dönüş gücünü kullanan alternatör yapısından elde edilen elektrik sayesinde sürekli olarak şarj edilmektedir.

    Akünün bitmesinin en büyük etkisi aracın çalıştırılamaması olacaktır. Böyle bir durum yaşandığında ya aküyü takviye yöntemi ile şarj etmek gerekecektir ya da arabayı vurdurma yöntemiyle çalıştırmak gerekecektir. Arabanın nasıl vurdurulduğuna dair bütün detayları yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Akü Neden Biter?

    Akü, yüksek elektriksel güç barındırma özelliğine sahip olmadığı için aslında motor çalışmadığı anda oldukça kısıtlı güce sahip bir elektrik kaynağıdır. Bu nedenle prensip olarak motor çalışmadığı zamanlarda klima, radyo, sinyal lambaları, farlar, aydınlatma sistemleri, teyp vb ses sistemlerini mümkün olduğunda kısa süreli kullanmak gerekir. Özellikle arabanızdan ayrılırken bu sistemlerden herhangi birisini açık unutursanız ertesi gün çok yüksek olasılıkla arabanızı çalıştıramayacaksınız.

    Motor çalışmadığında akünün tüketilmesi dışında da akü bitebilmektedir. Çünkü aküler, diğer bütün batarya yapıları gibi bir kullanım ömrüne sahiptir. Akülerin sahip olduğu kimyasal yapıları zaman içerisinde özelliğini yitirme eğilimindedir. Bu nedenle kullanım ömrü biten bir akü, eski performansında olmaz ve siz motor çalışmadığı zamanlarda akünüzü kullanmıyor olsanız dahi ömrü geçmiş bir akü sonunda aracınızı çalıştıramamanıza neden olacaktır.

    Akünün neden bittiğine dair bir diğer sebep ise hava koşullarıdır. Pillerin pek çoğunda olduğu gibi soğuk hava koşulları pil ömrünü hızlı bir şekilde tüketir. Ayrıca kimyasal tepkime hızını düşüreceği için içerisinde var olduğunu düşündüğünüz elektriksel güç, marş motorunu çalıştırmaya yetmeyecek bir seviyeye düşebilir. Bu nedenle genellikle soğuk yerlerde yaşayan kişiler haftada bir dahi olsa araçlarını çalıştırıp akülerinin sağlıklı kalması için bir müddet şarj olmasını sağlarlar.

Akünün Bittiğini Nasıl Anlarız?

    Akünün bittiğini anlamanın birkaç yöntemi vardır. Öncelikle gösterge panelinde batarya uyarısı ışığı var mı yok mu diye kontrol yapmak gerekmektedir. Eğer göstergenizde uyarı bulunmuyorsa akü bitmesi söz konusu olmayacaktır. Ancak akünüzün şarjı belirli seviyenin üstünde olmasına rağmen ömrü bitmek üzere olabilir.

    Akü ömrünün bittiğini nasıl anlarız diye sorguladığımızda ilk akla gelen gösterge akünün üzerinde bulunan indikatör renkleridir. Eğer akü üstünde yer alan gösterge yeşil renkte ise akünün şarjı uygundur, renk siyah ise şarj olması gerekmektedir, sarı veya beyaz tonlarında ise akü ömrü tükenmiştir ve değiştirilmesi gerekmektedir. Akü indikatörleri bize yönlendirici bilgi verir ancak her zaman %100 güvenebileceğimiz bir gösterge de değildir. Bunun sebebi ise o göstergenin akü içerisindeki elektrolit hücrelerin sadece bir tanesinden ölçüm yapmasıdır.


Akünün Bittiğini Nasıl Anlarız?
Akünün Bittiğini Nasıl Anlarız - Akü İndikatörü


    Eğer aracınızın aküsünden şüphe ediyorsanız veya daha güvenilir başka kontroller de yapmak istiyorsanız performansını kontrol edebilirsiniz. Bunun en temel yöntemi far kontrolüdür. Arabanızın motoru kapalı iken uzun farları yakın. Ardından marş vererek aracınızı çalıştırın. Eğer marş basma esnasında farlarınız ciddi şekilde kısılıyorsa akünüz ömrünü tamamlamış olabilir.

    Akünün bittiğini nasıl anlayacağınız ile ilgili şu ana kadar aktardığımız kontrollerde herhangi bir şüpheniz varsa, servis veya tamir hizmeti alacağınız bir yere gitmeniz en sağlıklı sonucu verecektir. Servis hizmeti veren yerde akünüzü volt metre ile ölçerek size en doğru sonucu vereceklerdir. Çünkü araç çalışmadığında akü ölçülürse en az 12.5-12.6V gibi bir değere sahip olması gerekmektedir. Eğer bu değerden daha düşükse akünüzün ömrü tamamlamış olacaktır.


Akünün Bittiğini Nasıl Anlarız - Akü Ölçümü
Akünün Bittiğini Nasıl Anlarız - Akü Ölçümü


Akü Takviyesi Arabaya Zarar Verir Mi?

    Akü takviyesi arabaya zarar verir mi diye düşünüldüğünde, aslında en kritik konu akü takviyesi işleminin nasıl uygulandığı konusudur. Özellikle farklı voltaj değerlerinde akülerin birbirine bağlanması ciddi sorunlara neden olabilir. 

    En doğru yöntem akünün sökülmesi ve akü şarj cihazı kullanılarak şehir şebekesinden şarj olmasının sağlanmasıdır. Bu yöntemde akü herhangi bir elektriksel gürültü veya dalgalanma ile karşılaşmaz. Ancak akü takviye kablosu ile arabalar arasında akü takviyesi yapılması mecburi olan durumlarda da takviye işlemi başladıktan sonra araçların rölantide çalıştırılması oldukça değerli bir adımdır.

Akü Takviyesi Ne Kadar Sürer?

    Boş akünün başka bir araçtan takviye yapılması ile şarj edilmesi süreci, akü şarj aleti ile yapılan bir şarj gibi olmadığı için süresi değişkenlik gösterecektir. Ancak bu senaryoda zaten boş akü tamamen dolana kadar aktarma yapılmaz. Bu nedenle önemli olan asıl süre boş akünün şarj edilip o arabanın motorunun çalıştırılabilmesidir.

    Akü takviyesi başladıktan sonra yaklaşık 5 ila 7 dakika sonra boş olan akü, marş motorunu çalıştırabilecek kadar elektrik depolamış olacaktır. Akünün ömrünü doldurmuş olması gibi durumlar bu süreyi 10 dk'lara kadar uzatabilir.

    Boş aküye sahip aracın motoru çalıştırıldıktan sonra da her ihtimale karşı yaklaşık 5 dk kadar daha takviye işlemi devam edebilir. Takviye sona erdirildikten sonra ve kablolar ayrıldıktan sonra aküsü boş olan aracın motorunun hemen kapatılması önerilmez. Mümkünse 15-20 dk kadar çalışması, akünün sağlıklı bir seviyeye kadar gelmesi için önemli olacaktır.

Çift Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

    Çift akü takviyesi yaparken en başta anlattığımız sıralama yine benzer şekilde uygulanmalıdır. Yani akülerin artı kutupları birbirine bağlanmalıdır. Ancak eksi kutupta dikkat edilmesi gereken bir nokta mevcuttur. Akü takviyesi yapacak araçta eksi terminale siyah aktarma kablosu takılır, ancak aküsü boş olan araçta siyah kablonun diğer ucu akünün eksi kutbuna değil, şasi üzerinde uygun bir parçaya tutturulmalıdır.

Start Stop Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

    Start stoplu araçlarda akü takviyesi yaparken uygulanacak adımlar yine en başta sıralandığı şekilde yapılmalıdır. Ancak uygulama yapılırken oldukça dikkat edilmesi gereklidir çünkü start stop araçlarda akü takviyesi sonrası çok fazla arıza görülmektedir.

    Yaşanan arızaların temel sebebi ise aküsü boş olan araçta eksi kutbun akünün eksi terminaline bağlanmasıdır. Oysa ki start stoplu araçlarda da tıpkı çift akülü araçlardaki gibi eksi terminal, şarj olacak aracın şasisi üzerinde bir noktaya takılmalıdır. 

    Ardından benzer şekilde araçlar çalıştırılır ve kabloların sökme işlemi gerçekleştirilir. Sökme işlemini yaparken de aküsü boş olan araçtan başlamaya dikkat edilmesi önemlidir.

    Akü takviyesi ile ilgili merak edilen bütün detaylara yer vermeye çalıştık. Konuyla ilgili görüşlerinizi, geçmiş tecrübelerinizi veya önerilerinizi yorum kısmından paylaşmanızı rica ederiz. Bilginin paylaşıldıkça çoğalacağına inanıyoruz.


Yorumlar